استاندارد آهك زنده براي مصارف ساختماني‏- ويژگيها

( استاندارد 5717 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران )

 
فهرست مطالب

هدف و دامنه كاربرد
مراجع الزامي
ويژگيهاي كلي
ويژگيهاي شيميايي
باقي مانده
نمونه برداري‏- بازرسي و غيره
مقدمه‏
دسته بندي آهكها
دستورالعمل براي شكفتن
آماده سازي خمير آهك براي استفاده
‏ ‏
بسمه تعالي
پيشگفتار
استاندارد آهك زنده براي مصارف ساختماني‏- ويژگيها ‏كه توسط كميسيونهاي مربوط تهيه و تدوين شده و در ‏شصت و چهارمين جلسه كميته ملي استاندارد صنايع ‏ساختمان مورخ ‏‎ ‎‏80/3/26مورد تصويب قرار گرفته‏، اينك ‏به استناد بند يك ماده ‏‎ ‎‏3قانون اصلاح قوانين و مقررات ‏موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران مصوب ‏بهمن ماه ‏‎ ‎‏1371بعنوان استاندارد ملي ايران منتشر ‏مي‏شود.‏
براي حفظ همگامي و هماهنگي با تحولات و پيشرفتهاي ‏ملي و جهاني در زمينه صنايع ، علوم و خدمات ‏استانداردهاي ملي ايران در مواقع لزوم تجديدنظر ‏خواهد شد و هر گونه پيشنهادي كه براي اصلاح يا تكميل ‏اين استانداردها ارائه شود، در هنگام تجديدنظر در ‏كميسيون فني مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت‏.‏
بنابراين براي مراجعه به استانداردهاي ايران بايد ‏همواره از آخرين تجديدنظر آنها استفاده كرد.‏
در تهيه و تدوين اين استاندارد سعي شده است كه ضمن ‏توجه به شرايط موجود و نيازهاي جامعه در حد امكان ‏بين اين استاندارد و استاندارد ملي كشورهاي صنعتي و ‏پيشرفته هماهنگي ايجاد شود.‏
منبع و ماخذي كه براي تهيه اين استاندارد به كار رفته به ‏شرح زير است‏:‏

ASTM C‏5‏‎ ‎‏1997‏‎: Standard Specification for ‎Ouicklime for Stractural purposes


آهك زنده براي مصارف ساختماني‏- ‏ويژگيها
‎ ‎‏1‏‎ ‎هدف و دامنه كاربرد
‏1ـ‎ ‎‏1اين استاندارد ويژگي‏هاي تمام انواع آهك زنده مانند ‏آهك خرد شده و دانه‏اي‏، پودر شده‏، كلوخه‏اي و آسياب ‏شده داغ براي كاربردهاي ساختماني ميباشد.‏
‎ ‎‏2‏‎ ‎مراجع الزامي
مدارك الزامي زير حاوي مقرراتي است كه در متن اين ‏استاندارد به آنها ارجاع داده شده است‏.‏
بدين ترتيب آن مقررات جزئي از اين استاندارد محسوب ‏مي‏شود. در مورد مراجع داراي تاريخ چاپ و‎ /‎يا ‏تجديدنظر، اصلاحيه‏ها و تجديدنظرهاي بعدي اين مدارك ‏مورد نظر است‏. معهذا بهتر است كاربران ذينفع اين ‏استاندارد امكان كاربرد آخرين اصلاحيه‏ها و ‏تجديدنظرهاي مدارك الزامي زير را مورد بررسي قرار ‏دهند.‏
در مورد مراجع بدون تاريخ چاپ و‎/‎يا تجديدنظر آخرين ‏چاپ و‎ /‎يا تجديدنظر آن مدارك الزامي ارجاع داده شده ‏مورد نظر است‏.‏
استفاده از مراجع زير براي كاربرد اين استاندارد الزامي ‏است‏:‏
استاندارد ملي ايران ‏‎ :‎‏4734سال ‏‎ ‎‏1378روشهاي ‏نمونه‏برداري‏، بازرسي‏، بسته بندي و نشانه گذاري
استاندارد ملي ايران ‏‎ ‎‏4736سال ‏‎ ‎‏1378روشهاي آناليز ‏شيميايي سنگ آهك‏، محصولات آهك و سنگ آهك زنده ‏و آهك هيدراته
استاندارد ملي ايران ‏‎ ‎‏5254سال ‏‎ ‎‏1379روشهاي آزمون ‏فيزيكي آهك زنده و آهك هيدراته
‎ ‎‏3‏‎ ‎ويژگيهاي كلي
‏3ـ‎ ‎‏1آهك زنده بايد مطابق با دستور كار كتبي سازنده ‏شكفته شده و زمان لازم براي شكفتن آن سپري گردد ‏خمير آهك بدست آمده بايد تا سرد شدن نگه داشته ‏شود.‏
‏3ـ‎ ‎‏2خمير آهك تهيه شده مطابق با روش پيوست و با ‏غلظت استاندارد مطابق با روش آزمون استاندارد ملي ‏ايران به شماره ‏‎ ‎‏5254نبايد هيچ فرورفتگي و برآمدگي ‏مطابق با استاندارد ملي ايران به شماره ‏‎ ‎‏5254داشته ‏باشد.‏
‏3ـ‎ ‎‏3خمير آهك تهيه شده بالا نبايد مقدار شكل پذيري ‏كمتر از ‏‎ ‎‏200مطابق با روش آزمون استاندارد ملي ايران ‏به شمارها ‏‎ ‎‏5254داشته باشد.‏
‎ ‎‏4‏‎ ‎ويژگيهاي شيميايي
تركيبات شيميايي آهك زنده محاسبه شده براساس مواد ‏غيرفرار بايد مطابق با روش آزمون استاندارد ملي ايران ‏به شماره ‏‎ ‎‏4736باشد.‏
 
‎ ‎‏5‏‎ ‎باقي مانده
باقي مانده آهك زنده مطابق با روش آزمون استاندارد ‏ملي ايران به شماره ‏‎ ‎‏5254نبايد بيشتر از ‏‎ ‎‏15درصد ‏وزني باشد.‏
‎ ‎‏6‏‎ ‎نمونه برداري‏- بازرسي و غيره
نمونه‏برداري‏، بازرسي‏، عدم پذيرش‏، تكرار آزمون‏، بسته ‏بندي و نشانه گذاري بايد مطابق با استاندارد ملي ايران ‏به شماره ‏‎ ‎‏4734باشد.‏
‏ پيوست
شكفته كردن و تهيه خمير آهك
‎)‎اطلاعاتي‏‎(‎
‎ ‎‏1‏‎ ‎مقدمه‏:‏
‏1ـ‎ ‎‏1آهك زنده قبل از آنكه شكفته شود هرگز نبايد براي ‏مصارف ساختماني استفاده گردد.‏
‏1ـ‎ ‎‏2انواع مختلف آهك بسته به روشي كه با آب عمل ‏مي‏كنند به طور قابل ملاحظه‏اي با هم تفاوت دارند. ‏نظارت جزئي بر عمليات شكفتن بيشترين مقدار ممكن ‏محصول و بهترين كيفيت ممكن خمير آهك را سبب ‏ميشومد. براي تعيين چگونگي شكفتن بهر جديد آهك ‏بهتر است كه مقادير كمي از آن را شكفته كنيد تا ببينيد ‏چگونه عمل مي‏كند از آن جائيكه بهره‏هاي مختلف يك ‏نوع آهك با هم كمي تفاوت دارند و از آنجائيكه شرايط  ‏آب و هوائي در هر زمان تاثير ‏‎ ‎‏4قطعي دارد بهتر است ‏كه نمونه‏برداري از هر بهر مورد استفاده خواه از يك ‏نوع آهك باشد خواه نباشد انجام شود.‏
‎ ‎‏2‏‎ ‎دسته بندي آهكها
‏2ـ‎ ‎‏1در يك ظرف ‏‎ ‎‏2يا ‏‎ ‎‏3كلوخه از آهك به اندازه تقريبي ‏يك مشت انسان يا چنانچه آهك دانه‏اي باشد مقدار ‏معادل آن را بريزيد. مقدار كافي آب به اندازه‏اي كه فقط ‏سطح آهك را بپوشاند اضافه كنيد و زمان لازم براي ‏شروع شكفته را يادداشت كنيد. شكفتن از زماني كه ‏كلوخه‏ها خرد شوند يا قطعات از كلوخه‏ها جدا شوند ‏شروع مي‏شوند آب مورد استفاده براي آزمون در ‏آزمايشگاه و كارگاه بايد داراي دماي يكسان باشد.‏
‏2ـ1ـ‎ ‎‏1اگر شكفتن آهك كمتر از ‏‎ ‎‏5دقيقه باشد آهك فعال ‏و اگر از ‏‎ ‎‏5تا ‏‎ ‎‏30دقيقه باشد آهك نيمه فعال و اگر بالاتر ‏از ‏‎ ‎‏30دقيقه باشد آهك كم فعال مي‏باشد.‏
‎ ‎‏3‏‎ ‎دستورالعمل براي شكفتن
‏3ـ‎ ‎‏1آهك زنده را مطابق با دستورالعمل كتبي توليد ‏كننده شكفته كنيد در صورت عدم وجود دستورالعمل به ‏روش زير عمل كنيد:‏
‏3ـ1ـ‎ ‎‏1براي آهك فعال هميشه آهك را به آب اضافه كنيد ‏نه آب را به آهك‏. آب بايد به اندازه كافي باشد به نحوي ‏كه آهك را بطور كامل بپوشاند. مقدار فراوان آب جهت ‏استفاده فوري در دسترس باشد. در صورت امكان از ‏شلنگ استفاده شود. آهك را به طور دقيق و دائم نگاه ‏كنيد. با كمترين نشانه از خروج بخار بطور كامل و سريع ‏آهك را زير و رو كنيد و آب كافي اضافه نماييد تا خروج ‏بخار متوقف شود. در مورد اين نوع آهك از استفاده آب ‏زياد نگران نباشيد.‏
‏3ـ1ـ‎ ‎‏2براي آهك نيمه فعال آب را به آهك اضافه كنيد. ‏آب كافي را به نحوي كه نيمي از حجم آهك را بپوشاند ‏به آن بيفزائيد اگر بخار شروع به خروج كند گه گاه آن را ‏زير و رو كنيد. در صورت لزوم براي جلوگيري از ‏خشك و خرد شدن خمير آهك گاهي كمي آب به آن  ‏بيفزائيد. دقت كنيد كه بيش از حد لزوم و يك دفعه آب ‏زايد اضافه نشود.‏
‏3ـ1ـ‎ ‎‏3براي آهك كم فعال آب كافي به آهك اضافه كنيد ‏تا آن را كاملا مرطوب سازد و سپس بگذاريد بماند تا ‏واكنش شروع شود. با احتياط آب بيشتري را هر دفعه به ‏مقدار كم اضافه كنيد.‏
مراقب باشيد كه با افزودن آب تازه خمير آهك سرد ‏نشود، تا وقتي كه عملا شكفتن كامل نشده خمير آهك را ‏زير و رو نكنيد اگر هوا خيلي سرد باشد ترجيحا از آب ‏گرم استفاده كنيد، در صورت عدم دسترسي به آب گرم ‏ظرف خمير آهك را بطريقي بپوشانيد تا گرمايش را از ‏دست ندهد.‏
‎ ‎‏4‏‎ ‎آماده سازي خمير آهك براي استفاده
‏4ـ‎ ‎‏1بعد از شكفتن‏، خمير آهك را براي استفاده به طريق ‏زير آماده كنيد.‏
‏4ـ1ـ‎ ‎‏1پوشش سفيدكاري
بعد از شكفتن و عمل آوردن آهك زنده پرداخت مطابق ‏با دستورالعمل كتبي توليد كننده خمير آهك را نگه داريد ‏تا سرد شود. در صورت عدم وجود دستورالعمل كتبي ‏توليد كننده خمير آهك را براي استفاده به روش زير ‏تهيه كنيد:‏
بعد از انجام واكنش خمير آهك را از الك نمره ‏‎ ‎‏2‏‎) ‎‏10ميليمتري‏‎ (‎عبور دهيد و حداقل براي دو هفته آن را ‏انبار كنيد.‏
‏4ـ‎ ‎‏1-2پوشش زير كار
بعد از اتمام واكنش خمير آهك را از الك نمره ‏‎ ‎‏2/36‏‎) ‎‏8ميلي متري‏‎ (‎عبور دهيد و تا نسبت وزني مساوي به آن ‏ماسه و الياف مورد نياز اضافه كنيد و حداقل براي دو ‏هفته آن را انبار كنيد.‏
‏4ـ1ـ‎ ‎‏3ملات بنائي
بعد از اتمام واكنش قسمتي يا تمامي ماسه مورد نياز ‏اضافه كنيد و حداقل براي ‏‎ ‎‏24ساعت آن را انبار كنيد.‏

افزودنی تبدیل گچ به سیمان