استاندارد آهك زنده براي مصارف ساختماني- ويژگيها ( استاندارد 5717 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ای
استاندارد آهك زنده براي مصارف ساختماني- ويژگيها
( استاندارد 5717 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران )
فهرست مطالب
هدف و دامنه كاربرد
مراجع الزامي
ويژگيهاي كلي
ويژگيهاي شيميايي
باقي مانده
نمونه برداري- بازرسي و غيره
مقدمه
دسته بندي آهكها
دستورالعمل براي شكفتن
آماده سازي خمير آهك براي استفاده
بسمه تعالي
پيشگفتار
استاندارد
آهك زنده براي مصارف ساختماني- ويژگيها كه توسط كميسيونهاي مربوط تهيه و
تدوين شده و در شصت و چهارمين جلسه كميته ملي استاندارد صنايع ساختمان
مورخ 80/3/26مورد تصويب قرار گرفته، اينك به استناد بند يك ماده
3قانون اصلاح قوانين و مقررات موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران
مصوب بهمن ماه 1371بعنوان استاندارد ملي ايران منتشر ميشود.
براي
حفظ همگامي و هماهنگي با تحولات و پيشرفتهاي ملي و جهاني در زمينه صنايع ،
علوم و خدمات استانداردهاي ملي ايران در مواقع لزوم تجديدنظر خواهد شد و
هر گونه پيشنهادي كه براي اصلاح يا تكميل اين استانداردها ارائه شود، در
هنگام تجديدنظر در كميسيون فني مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت.
بنابراين براي مراجعه به استانداردهاي ايران بايد همواره از آخرين تجديدنظر آنها استفاده كرد.
در تهيه و تدوين اين استاندارد سعي شده است كه ضمن توجه به شرايط موجود و نيازهاي جامعه در حد امكان بين اين استاندارد و استاندارد ملي كشورهاي صنعتي و پيشرفته هماهنگي ايجاد شود.
منبع و ماخذي كه براي تهيه اين استاندارد به كار رفته به شرح زير است:
ASTM C5 1997: Standard Specification for Ouicklime for Stractural purposes
آهك زنده براي مصارف ساختماني- ويژگيها
1 هدف و دامنه كاربرد
1ـ
1اين استاندارد ويژگيهاي تمام انواع آهك زنده مانند آهك خرد شده و
دانهاي، پودر شده، كلوخهاي و آسياب شده داغ براي كاربردهاي ساختماني
ميباشد.
2 مراجع الزامي
مدارك الزامي زير حاوي مقرراتي است كه در متن اين استاندارد به آنها ارجاع داده شده است.
بدين
ترتيب آن مقررات جزئي از اين استاندارد محسوب ميشود. در مورد مراجع
داراي تاريخ چاپ و /يا تجديدنظر، اصلاحيهها و تجديدنظرهاي بعدي اين
مدارك مورد نظر است. معهذا بهتر است كاربران ذينفع اين استاندارد امكان
كاربرد آخرين اصلاحيهها و تجديدنظرهاي مدارك الزامي زير را مورد بررسي
قرار دهند.
در مورد مراجع بدون تاريخ چاپ و/يا تجديدنظر آخرين چاپ و /يا تجديدنظر آن مدارك الزامي ارجاع داده شده مورد نظر است.
استفاده از مراجع زير براي كاربرد اين استاندارد الزامي است:
استاندارد ملي ايران :4734سال 1378روشهاي نمونهبرداري، بازرسي، بسته بندي و نشانه گذاري
استاندارد ملي ايران 4736سال 1378روشهاي آناليز شيميايي سنگ آهك، محصولات آهك و سنگ آهك زنده و آهك هيدراته
استاندارد ملي ايران 5254سال 1379روشهاي آزمون فيزيكي آهك زنده و آهك هيدراته
3 ويژگيهاي كلي
3ـ
1آهك زنده بايد مطابق با دستور كار كتبي سازنده شكفته شده و زمان لازم
براي شكفتن آن سپري گردد خمير آهك بدست آمده بايد تا سرد شدن نگه داشته
شود.
3ـ 2خمير آهك تهيه شده مطابق با روش پيوست و با
غلظت استاندارد مطابق با روش آزمون استاندارد ملي ايران به شماره
5254نبايد هيچ فرورفتگي و برآمدگي مطابق با استاندارد ملي ايران به
شماره 5254داشته باشد.
3ـ 3خمير آهك تهيه شده بالا
نبايد مقدار شكل پذيري كمتر از 200مطابق با روش آزمون استاندارد ملي
ايران به شمارها 5254داشته باشد.
4 ويژگيهاي شيميايي
تركيبات شيميايي آهك زنده محاسبه شده براساس مواد غيرفرار بايد مطابق با روش آزمون استاندارد ملي ايران به شماره 4736باشد.
5 باقي مانده
باقي مانده آهك زنده مطابق با روش آزمون استاندارد ملي ايران به شماره 5254نبايد بيشتر از 15درصد وزني باشد.
6 نمونه برداري- بازرسي و غيره
نمونهبرداري،
بازرسي، عدم پذيرش، تكرار آزمون، بسته بندي و نشانه گذاري بايد مطابق
با استاندارد ملي ايران به شماره 4734باشد.
پيوست
شكفته كردن و تهيه خمير آهك
)اطلاعاتي(
1 مقدمه:
1ـ 1آهك زنده قبل از آنكه شكفته شود هرگز نبايد براي مصارف ساختماني استفاده گردد.
1ـ
2انواع مختلف آهك بسته به روشي كه با آب عمل ميكنند به طور قابل
ملاحظهاي با هم تفاوت دارند. نظارت جزئي بر عمليات شكفتن بيشترين مقدار
ممكن محصول و بهترين كيفيت ممكن خمير آهك را سبب ميشومد. براي تعيين
چگونگي شكفتن بهر جديد آهك بهتر است كه مقادير كمي از آن را شكفته كنيد تا
ببينيد چگونه عمل ميكند از آن جائيكه بهرههاي مختلف يك نوع آهك با هم
كمي تفاوت دارند و از آنجائيكه شرايط آب و هوائي در هر زمان تاثير
4قطعي دارد بهتر است كه نمونهبرداري از هر بهر مورد استفاده خواه از يك
نوع آهك باشد خواه نباشد انجام شود.
2 دسته بندي آهكها
2ـ
1در يك ظرف 2يا 3كلوخه از آهك به اندازه تقريبي يك مشت انسان
يا چنانچه آهك دانهاي باشد مقدار معادل آن را بريزيد. مقدار كافي آب به
اندازهاي كه فقط سطح آهك را بپوشاند اضافه كنيد و زمان لازم براي شروع
شكفته را يادداشت كنيد. شكفتن از زماني كه كلوخهها خرد شوند يا قطعات از
كلوخهها جدا شوند شروع ميشوند آب مورد استفاده براي آزمون در آزمايشگاه
و كارگاه بايد داراي دماي يكسان باشد.
2ـ1ـ 1اگر شكفتن
آهك كمتر از 5دقيقه باشد آهك فعال و اگر از 5تا 30دقيقه
باشد آهك نيمه فعال و اگر بالاتر از 30دقيقه باشد آهك كم فعال
ميباشد.
3 دستورالعمل براي شكفتن
3ـ 1آهك زنده را مطابق با دستورالعمل كتبي توليد كننده شكفته كنيد در صورت عدم وجود دستورالعمل به روش زير عمل كنيد:
3ـ1ـ
1براي آهك فعال هميشه آهك را به آب اضافه كنيد نه آب را به آهك. آب
بايد به اندازه كافي باشد به نحوي كه آهك را بطور كامل بپوشاند. مقدار
فراوان آب جهت استفاده فوري در دسترس باشد. در صورت امكان از شلنگ
استفاده شود. آهك را به طور دقيق و دائم نگاه كنيد. با كمترين نشانه از
خروج بخار بطور كامل و سريع آهك را زير و رو كنيد و آب كافي اضافه نماييد
تا خروج بخار متوقف شود. در مورد اين نوع آهك از استفاده آب زياد نگران
نباشيد.
3ـ1ـ 2براي آهك نيمه فعال آب را به آهك اضافه
كنيد. آب كافي را به نحوي كه نيمي از حجم آهك را بپوشاند به آن بيفزائيد
اگر بخار شروع به خروج كند گه گاه آن را زير و رو كنيد. در صورت لزوم براي
جلوگيري از خشك و خرد شدن خمير آهك گاهي كمي آب به آن بيفزائيد. دقت
كنيد كه بيش از حد لزوم و يك دفعه آب زايد اضافه نشود.
3ـ1ـ
3براي آهك كم فعال آب كافي به آهك اضافه كنيد تا آن را كاملا مرطوب
سازد و سپس بگذاريد بماند تا واكنش شروع شود. با احتياط آب بيشتري را هر
دفعه به مقدار كم اضافه كنيد.
مراقب باشيد كه با افزودن آب
تازه خمير آهك سرد نشود، تا وقتي كه عملا شكفتن كامل نشده خمير آهك را
زير و رو نكنيد اگر هوا خيلي سرد باشد ترجيحا از آب گرم استفاده كنيد، در
صورت عدم دسترسي به آب گرم ظرف خمير آهك را بطريقي بپوشانيد تا گرمايش را
از دست ندهد.
4 آماده سازي خمير آهك براي استفاده
4ـ 1بعد از شكفتن، خمير آهك را براي استفاده به طريق زير آماده كنيد.
4ـ1ـ 1پوشش سفيدكاري
بعد
از شكفتن و عمل آوردن آهك زنده پرداخت مطابق با دستورالعمل كتبي توليد
كننده خمير آهك را نگه داريد تا سرد شود. در صورت عدم وجود دستورالعمل
كتبي توليد كننده خمير آهك را براي استفاده به روش زير تهيه كنيد:
بعد از انجام واكنش خمير آهك را از الك نمره 2) 10ميليمتري (عبور دهيد و حداقل براي دو هفته آن را انبار كنيد.
4ـ 1-2پوشش زير كار
بعد
از اتمام واكنش خمير آهك را از الك نمره 2/36) 8ميلي متري
(عبور دهيد و تا نسبت وزني مساوي به آن ماسه و الياف مورد نياز اضافه
كنيد و حداقل براي دو هفته آن را انبار كنيد.
4ـ1ـ 3ملات بنائي
بعد از اتمام واكنش قسمتي يا تمامي ماسه مورد نياز اضافه كنيد و حداقل براي 24ساعت آن را انبار كنيد.